ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA OWOCÓW SAMBOR
ZPO SAMBOR Sp. z o.o. położony jest w naturalnym zagłębiu sadów owocowych w Kotlinie Sandomierskiej, gdzie sprzyjające uwarunkowania klimatyczne i żyzne gleby lessowe oraz brak przemysłu zapewniają obfitość urodzaju. Tereny te szczycą się znakomitymi uprawami na najwyższym poziomie. Rozległe sady jabłkowe zajmują ponad 70% znajdujących się tu upraw. Nasza firma, począwszy od roku 1997 zajmuje się przetwórstwem tego daru natury – JABŁKA.
Na przestrzeni 20 lat nauczyliśmy się jak korzystać z tego daru, by nie utracić jego najcenniejszych właściwości i móc przekazać go dalej już w formie skoncentrowanej.
Ówczesna produkcja została wzbogacona o koncentraty kolorowe jak również aromaty w klasie extra, które są przetwarzane metodą tłoczenia z kolorowych owoców tj. truskawka, malina, czarna i czerwona porzeczka, wiśnia, aronia, oraz czarny bez.
Firma nasza bogatsza o kolejne doświadczenia ciągle się rozwija i udoskonala.
Rozbudowa zakładu, którego roczna moc produkcyjna na początku działalności wynosiła 100 ton surowca – jabłka, obecnie pozwala nam na wyprodukowanie:
- 10 000 ton koncentratu soku jabłkowego
- 2 000 ton koncentratu z owoców kolorowych
- 30 000 ton soku NFC
W zakładzie przerabia się 600 ton jabłek dziennie oraz 250 ton owoców kolorowych. Zakład posiada dwie niezależne linie produkcyjne, które pozwalają produkować dwa produkty jednocześnie. Linia produkcyjna zakładu wyposażona jest w cztery prasy koszowe marki BUCHER, dwie stacje wyparne (WIEGAND, BP Engineering) oraz dwie ultrafiltracje.
Nasze produkty są zgodne z wymaganiami Kodeksu Praktyki AIJN i dyrektywami UE, jest to możliwe dzięki stosowaniu nowoczesnych urządzeń produkcyjnych jak również inwestycji w systemy jakości. Przedmiot działalności Spółki określony został jako skup, przetwórstwo, handel owocami i warzywami oraz ich przetworami w kraju i za granicą. Wieloletnie doświadczenie w produkcji koncentratów owocowych i aromatów zaowocowało powstaniem nowoczesnego zakładu, spełniającego wszystkie wymogi prawa żywnościowego oraz standardów bezpieczeństwa i jakości żywności potwierdzonych certyfikatami BRC, SGF, KOSHER, IFS Food oraz ekologiczny.
Spółka od początku swojego istnienia przyjęła strategię rozwoju poprzez inwestycję. Rokrocznie część zysku przedsiębiorstwa przeznaczana jest w inwestycje, w ciągłe unowocześnianie zakładu, podnoszenie jakości wyrobów i własnej konkurencyjności pod względem producentów krajowych jak i zagranicznych.